Vianetsintää SRS-järjestelmästä

sekä esimerkki siitä, miten saat auton laadun, luotettavuuden ja arvon alenemaan hetkessä pienellä "tuunaamisella". 

Osa 2

Omatekele radioviritys 1

Osassa 1 totesimme tarkistusten jälkeen, että vika ei enää ole fyysinen. Kävimme läpi vikakoodien ilmoittamat johdot eikä niissä todettu katkoksia. Silti vikakoodit ovat läsnä ei-aktiivisena, eikä niitä saa pyyhittyä pois? Ennakkoaavistukseni ovat siis edelleen vahvoilla:

Vikakoodien synty ja toimintamekaniikka

Niin... Pari seikkaa ovat ihmetyttäneet jo alusta alkaen. Ensiksikin, miksei SRS-järjestelmän vikavalo pala kojelaudassa? Toiseksi, miksen saa pyyhittyä SRS-yksikön vikakoodeja, jotka ovat ei-aktiivisia?

Vikakoodin aktiivisuus on se asia, mikä tässä herättää epäilyksen. Mikäli ohjainyksikkö käydessään testiä läpi (minkä se tässä tapauksessa tekee aina, kun virta-avain asetetetaan lukkoon ja käännetään I-asentoon, ja tämän jälkeenkin tarkkailee jatkuvasti) havaitsee että vikaa on, tallentaa se vikakoodin aktiivisena muistiin.

Mikäli asiat ovat seuraavalla kierroksella (virta pois ja päälle = sykli) kunnossa, muuttuu ko. vikakoodi ei-aktiiviseksi. Jos tilanne muuttuu, muuttuu koodin luonnekin.

Tähän seikkaan peilatessamme tulee ihmetys yksikön toiminnasta: Kun vikakoodit poistetaan, virta katkaistaan ja kytketään uudelleen (uusi sykli alkaa), ilmoittaa SRS-yksikkö vikakoodit vanhoina? Mutta kun vanhoja ei pitäisi enää olla!?

Eli tästä voimme vetää sellaisen johtopäätöksen, ettei vikamuistia ole SRS-yksikön osalta tyhjennetty. Toki pitää muistaa, että jotkin vikakoodit (kuten esim. etuturvavöiden lukot) tulevat toisesta yksiköstä, eli niiden muistit tulee tyhjätä ensin. Tässä tapauksessa ei ole kyse siitäkään.

Yksi syy voisi olla, ettei ohjainlaitteiden välinen tiedonsiirtoväylä ole ehjä. Tätä skenaariota tukee sekä se, ettei vikavalo pala mittaristossa, sekä se seikka että autoa on jossain vaiheessa "tuunattu" maalaamalla sisustan osia (mittariston tausta, ilmastointipaneeli, radion kehys), sekä poistamalla alkuperäinen navigaattori ja radio, korvaten ne jälkiasennusradiolla. SRS-yksikön tiedonsiirto kulkee ilmastointipaneelin kautta, joten se voisi olla syynä oireisiin. Tosin vikakoodithan SRS-yksiköltä saadaan eli linjat ovat teoriassa auki, mutta varma on aina varmaa.

Ilmastoinnin paneelin ja radion kehyksen irroitus

Purkaminen alkaa totutusti akun kaapelin irroituksella muistaen varoajat. Vaihdekepin kehyspaneeli nostetaan takaosastaan ylös ja vedetään taaksepäin ulos. Keppi tulisi saada mahdollisimman taakse jotta päästään käsiksi panelin alla oleviin kahteen torx-ruuviin, mitkä pitävät ilmastoinnin paneelin alaosaa. Automaateissa keppi ei liiku, mutta kepin juuressa olevaa valkoista vipua painamalla saadaan lukitus vapaaksi ja keppi voidaan siirtää takimmaiseen asentoon.


Vaihdekepin kehyksen takaa löytyvät ilmastoinnin paneelia pitävät ruuvit.

Ilmastointiyksikkö irtoaa, kunhan ujutat kädet tuonne alaosan taakse, vedät alaosaa ulospäin ja samalla painat alaspäin. Purkukuvia ei tässä tapauksessa ole, sillä innokas tuunaaja on saanut kaikki kiinnikkeet särjetyksi ja osat ovat kiinni kojelaudassa lähinnä teipillä, liimalla ja pyhällä hengellä.

Voi tuunaus...

Paneelien takaa paljastuikin sitten näky, jota toisaalta osasin odottaa, mutta toisaalta sai haukkomaan henkeä. En tiedä mitä asentajalla on ollut mielessä virityksiä tehdessään, sillä jälki oli kuin teurastamolla...

Omatekele radioviritys 3
Omatekele radioviritys 6
Omatekele radioviritys 5, johtoja irti Omatekele radioviritys 2 Omatekele radioviritys 4, sulanut johdin

Johtoja irrallaan, säikeet näkyivät, järkyttäviä liitoksia... Olipa jopa päävirtajohto ottanut hieman lämpöjäkin. Lieneekö kauan mennyt ettei olisi palanut koko roska? Ihmetystä herätti myös se, että vaikka radioon oli hankittu oikeaoppinen liitossarja, oli johtoja silti katkottu AUTON PUOLELTA LIITINTÄ?! Ei poijjaat, ei koskaan näin.

Siinäpä sitä saikin aikaa kulumaan kotvan, kun juotteli johdot takaisin paikkaansa, sekä uusi kasan liittimiä. Mitähän lie haettu sillä, että myös CAN-väylän johdot oli katkottu? Sinällään huvittavaa oli myös, ettei radioantenniin oltu hankittu sovitesarjaa. Mutta mitäs sitä radiolla, soihan ne biisit levyltäkin.

Mittaristo

Kun kerran jälki oli karua radion osalta, ei liene yllättävää odottaa yhtä järkeviä ratkaisuja mittaristonkaan osalta. Koska mittariston irroittaminen ei ole iso urakka, on syytä tutkia myös se, josko sieltä löytyisi syy kadonneelle SRS- ja moottoridiagnostiikkavaloille.

Mittariston irroitus sujuu pääperiaatteessa näin: Akun johto irti (tässä tapauksessa se oli jo valmiiksi). Ratin säätö alas ja uloimmas. Mittariston kehyksessä on ylöspäin katsoessa kaksi peitetulppaa. Niiden takaa löytyvät ruuvit irti, ja kehys irtoaa vetämällä.

Mittaristo on kiinni neljällä ruuvilla (parhaiten ne löytää taskulampulla tutkimalla). Ruuvit pois ja mittaristo lähtee irti. Nopeusmittarin vaijeria ei ole, ainoastaan johtoliitin takana pitää mittaristoa paikoillaan. Jonkin verran joutuu myös koettamaan eri asentoja, jotta mittari mahtuu tulemaan pesästään.

Kun mittaristo on saatu pöydälle, on aika tutkimusten: Suurin osa merkkivaloista on ledeillä, joten ne harvemmin hajoavat. Mutta toki on mahdollista, että joku on tehnyt wanhan ajan pikakorjauksen - ja yllätys yllätys: Sama ranettaja oli räplännyt myös täällä mustan eristysteipin kanssa.


Mittariston pleksi ja mittarikehys irti...


... raotus valojen taa ja KAPPAS! Siellähän oli viat korjattu kerralla sekä turvatyynyjen, että moottorielektroniikan osalta!

Terveisiä tekijälle, jotta älä ensi kerran laita niin paljoa sitä teippiä. Meinasi olla työn ja tuskan takana saada ne tupot pois.

Jo vain alkoivat valot toimia kuten pitääkin. Tosin nyt ne sitten palavatkin jatkuvasti... 

Lopputulema

Tunteja on käytetty mahdollisten syiden karsimisella, mutta lopputulema on vieläkin sama. Koodit ovat ja pysyvät. Vika on nyt varmuudella kohdistettu SRS-ohjainyksikköön, ja sen ohjelmistoon.

Mittariston räpläilyt kertovat että vika lienee ollut jo pidemmän aikaa. Todennäköisesti SRS-yksikön ohjelmistossa on ohjelmapuskuri vuotanut yli aikain saatossa. Muut yksiköt nähkääs osaavat poistella välillä vanhoja tietoja, mutta SRS-yksikön kriittisyyden takia siitä ei poistu vikamuisti kuin kuittaamalla.

Kun vika on tätä luokkaa, on todennäköistä, että laitteet saadaan vielä pelaamaan SRS-yksikön uudelleen ohjelmoinnilla. Tässä tapauksessa ohjelmointi auttoi, ja vikavalot saatiin oikeasti sammumaan.

Jotta kannattaa teippailun sijaan korjata vika oikeasti, ja mahdollisimman pian. Sillä olisi tässäkin tapauksessa säästetty aikas reippaasti rahaa ja aikaa.

Eero Jääskeläinen

Salo

Linkittäydy Facebookin kautta, ja pysyt ajan tasalla: